Ιδιότητες του μελιού

 

Γιατί να τρώω μέλι? Ποιές είναι οι ιδιότητες του μελιού?
Αν έχετε και εσείς αναρωτηθεί τότε διαβάστε μερικές από τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού για τον άνθρωπο.

Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Στο μέλι  έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 180 διαφορετικές ουσίες καθιστώντας το ως ένα από τα πλέον πολύτιμα τρόφιμα. Aποτελείται κατά 70-80% από σάκχαρα, κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη, οι οποίες αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό συγκριτικά με άλλες χημικές γλυκαντικές ουσίες, μάλιστα κλινικές μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση μελιού, μπορεί να βελτιστοποιήσει σημαντικά τον έλεγχο του σακχάρου και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, σε σχέση με άλλες γλυκαντικές ουσίες.

Το μέλι έχει γλυκαιμικό δείκτη (GI) γύρω στο 55, οπότε κατηγοριοποιείται μεταξύ των τροφίμων που δεν έχουν υψηλό GI, και οδηγεί σε χαμηλότερη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα σε σύγκριση με τα τρόφιμα υψηλού GI.Το μέλι μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών στο έντερο και να προάγει τον κορεσμό παίζοντας έτσι ρόλο στη διαχείριση του σωματικού βάρους . Επιπλέον, το μέλι παρουσιάζει ισχυρή αντιβακτηριακή ιδιότητα, το υπεροξείδιο του υδρογόνου, η οξύτητα, οι πολυφαινόλες, η ωσμωτική επίδραση και λοιπές αντιμικροβιακές ουσίες σκοτώνουν τα βακτήρια.

 

μέλι melicera ιδιότητες

 

Η ωσμωτική επίδραση, είναι αποτέλεσμα της υψηλής συγκέντωσης σακχάρου στο μέλι, αντλεί το νερό από τα βακτηριακά κύτταρα, τα αφυδατώνει και τα σκοτώνει.  Πολύ σημαντική είναι η δράση του μελιού έναντι του ωσμωτικού στρες καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά όπως φλαβονοειδή, καταλάση, οξειδάση της γλυκόζης, φαινολικά οξέα, οργανικά οξέα, πρωτεΐνές και αμινοξέα, καροτενοειδή παράγωγα, προϊόντα αντίδρασης Maillard . Και επειδή όλα αυτά μπορεί να σας φαίνονται λίγο εξειδικευμένα,συνοπτικά οι ιδιότητες του μελιού:

αντιμικροβιακή,
αντιική,
αντιπαρασιτική,
αντιφλεγμονώδης,
καλλυντική,
μαλακτική.

 

 

Το μελι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, δρα διουρητικά, καταπραϋντικά σε περιπτώσεις αυπνίας, συμβάλλει στην πρόληψη της τερηδόνας εξαιτίας της αντιβακτηριακής του δράσης, φέρει θετική επίδραση στο γαστρεντερικό αλλά και στο καρδιοαγγειακό και θεωρείται καλή πηγή ενέργειας για παιδιά και αθλητές.

Σημείωση: Μην ξεχνάτε πως η κρυστάλλωση του μελιού είναι απόλυτα φυσικό φαινόμενο.

 

(Πηγή: ΜSc Βιοεπιχειρείν, Μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης μελιού διαφορετικής γεωγραφικής προέλευσης, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης ποιότητας και αυθεντικότητας προέλευσης του. Νιζάμη Παναγιώτα)

Δείτε και αυτά